Meedoen met uw tuin
Hilversum Oost bestaat uit echte tuinwijken. Maar de tuintjes zijn vaak verhard. Als iedereen een paar tegels uit de tuin haalt en hier planten voor terug plant, wordt de wijk al een stuk groener. De tuintjes in onze wijk zijn vaak best klein en je wilt natuurlijk ook ruimte over houden om in de zon te zitten . Daarom delen wij zeven tips over hoe je juist in onze wijk kan werken aan een groenere tuin.

Tip 1: Zoek het hogerop! Klimplanten kosten weinig ruimte, maar ze geven razendsnel resultaat. Plant er één aan iedere zijde van je tuin, en het is al snel een stuk groener. Vogels kunnen er schuilen en nestelen en veel klimplanten trekken bijen en insecten aan. Deze kleine Hilversumse tuin had een jaar eerder nog helemaal geen klimplanten! Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte klimplant? Laat het ons weten, dan denken we mee.
Tip 2: Haal een gratis infiltratiekrat! Er is regelmatig wateroverlast in de wijk. Dit kan je tegengaan door tegels uit de tuin te halen, zodat regenwater kan infiltreren, of door regenwater te bergen. Samen met de gemeente en VONK in de wijk hebben we daarom vorig jaar regentonnen uitgedeeld, genoeg om meer dan 45 duizend liter water op te slaan! Wist je dat je van de gemeente gratis infiltratiekratten kan krijgen? Deze helpen met het infiltreren van regenwater dat op je dak valt. Dan kan die weer beter tegen droogte deze zomer. Hier vind je meer informatie: https://www.hilversum.nl/Home/Inwoner/Openbare_ruimte_en_Milieu/Regen_opvangen_in_gratis_infiltratiekrat

Tip 3: Stenen stapelen! Wat moet je met die tegels die je uit de tuin hebt gehaald? 🤨 Breek ze in stukken en leg ze losjes op elkaar! Hier kunnen planten tussen groeien en insecten schuilen, wat weer tuinvogels aantrekt. Je kan een stapeltje maken, of zoals deze mooie voortuin in de Geuzenbuurt er een keermuurtje van maken. Meer tips en mogelijkheden zijn te vinden op de website van de Vogelbescherming Nederland: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/4x-creatief-met-steen

Tip 4: Bloemen op je dak! Heb je weinig ruimte voor meer planten in je tuin? Kijk ook eens naar je daken! Op je dak of schuurtje kan je een groen dak neerleggen. Een groen dak maken is helemaal niet zo moeilijk, en er zijn ook kant en klare trays: neerleggen en klaar is kees! Het trekt insecten en vogels aan, buffert regenwater en het ziet er erg vrolijk uit. Een groen dak bevat wel 15 soorten sedum.
Tip 5: Lekker ontbijtje gehad? Gooi eierschillen niet weg! Kweek bijvoorbeeld je eigen tuintje met de lege eierschalen. Doe wat aarde in een leeg ei en strooi er zaadjes in. Laat de plantjes uitkomen en stop ze dan, met schaal en al, de grond in. De eierschil bevat kalk, dat is weer goed voor de bodem. Je kan ook eierschillen in kleine stukjes breken en verspreiden door de tuin. De grond in onze wijk is vrij zuur, en met de eierschillen wordt kalk toegevoegd. Op de website van Natuurmonumenten staan super veel tips voor meer biodiversiteit in je tuin https://www.natuurmonumenten.nl/tuin
Tip 6: In onze wijk wonen heel veel kauwen en eksters. Het lijkt alsof ze kleinere zangvogels wegjagen, maar in de praktijk valt dit erg mee. Wist je dat een paartje kauwen hun hele leven bij elkaar blijft? En eksters zijn erg slim, het is één van de weinige dieren die zichzelf in de spiegel kan herkennen!
Wil je toch dat er meer zangvogels in je tuin komen? Gebruik dan een voedersilo of beschermkooi als je vogeltjes voert, en zorg voor genoeg plekken waar kleine vogeltjes kunnen schuilen, zoals een mooie haag of een boom of struik met dicht blad.
Op de website van de vogelbescherming kan je tips krijgen op basis van de vogels in onze buurt, met de postcode vogelcheck. https://www.vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin

Tip 7: Wees lekker lui! Tuindieren en planten hebben er het meeste aan als je tuin er niet al te aangeharkt bij ligt. Blaadjes en afgestorven tuinplanten van vorig jaar? Laat maar lekker even liggen, er zitten nog insecten of egeltjes in die hier hebben overwinterd. Een deel van het blad verteert en wordt door wormen in de bodem gewerkt. Hoef jij dat niet meer te doen! En onkruid tussen je stenen, in de border of het gras? Vaak is wat wij als onkruid zien, een inheemse plantensoort die weer specifieke insecten aantrekt. Dus dat wieden kan best even wachten.